Less hair? We care!


Alopecia evenement brengt
mensen met haarverlies samen

Haaruitval is een van de meest voorkomende en tegelijk meest gevreesde uiterlijke aandoeningen, die zowel mannen als vrouwen treft. 80 procent van de westerse mannen en 50 procent van de vrouwen krijgt te maken met alopecia androgenetica.

Maar naast alopecia androgenetica worden heel wat mensen tegenwoordig getroffen door alopecia areata, waarbij het haar in plukken uitvalt tot zelfs volledig in de vorm van alopecia totalis en alopecia universalis. Ook telogeen effluvium, het geleidelijk uitdunnen van het haar, treft heel wat personen. Al deze vormen van haaruitval zorgen voor grote onzekerheid en schaamte.

Dat het taboe rond haarverlies groot is, merkten ze bij Fagron sterk op tijdens hun marktonderzoek. Veel mensen kennen de verschillende vormen van alopecia niet en het gebeurt dan ook regelmatig dat patiënten vreemd of ziekelijk worden bekeken. Voor hen zelf is het belangrijk dat ze in contact kunnen komen, hun ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden bij elkaar.

Vandaar kwam het initiatief vanuit Fagron en vzw Haarwensen om gelijkgestemden samen te brengen tijdens het “Less hair? We care!” evenement. Op zaterdag 16 november 2019 zakten ongeveer 50 personen die te maken hebben met een of andere vorm van haaruitval af naar Fagron te Nazareth.

Na een warme verwelkoming, vielen we meteen met de emotionele deur in huis met twee moedige getuigenissen. Camille (14 jaar) en Tine (32 jaar) vertelden over de kleine en grote obstakels die ze reeds overwonnen hebben. Aanwezigen herkenden zich in hun verhaal en deze persoonlijke toets bracht verschillende mensen in ontroering. Een traantje wegpinken was onoverkomelijk.

 

"Alopecia is uiterlijk duidelijk zichtbaar,
maar innerlijk zeer moeilijk aanvaardbaar"
Patrick, alopecia patiënt

 

Dermatologe Marieke Dutré ging dieper in op de haarcyclus en de verschillende types alopecia. Bij een rondvraag in de zaal bleek voornamelijk alopecia areata vertegenwoordigd te zijn. Dokter Dutré gaf daarom extra aandacht aan de uiteenzetting van deze vorm met onvoorspelbaar verloop. Daarnaast stelde ze verschillende vormen van alopecia voor, die gepaard gaan met huidafwijkingen. Ook legde ze uit dat bij de hormoongevoelige vorm, alopecia adrogenetica, de bloedwaarden van testosteron perfect normaal kunnen zijn, omdat het gaat om de haarfollikel die gevoeliger wordt voor dihydrotestosteron. Dokter Dutré gaf haar kijk op de behandeling van alopecia en haalde ook nieuwe, veelbelovende studies aan met bijvoorbeeld JAK-inhibitoren.

Nadien vulde dr. Barry Dekeyser aan hoe de oorzaken van haarverlies op vandaag onderzocht worden. Dit gebeurt op basis van vraagstelling, bloedonderzoek, trichoscopie, biopsie etc. Dokter Dekeyser werkt daarenboven sinds enkele maanden met Fagrons nieuwste innovatie TrichoTest™, een DNA-test als hulpmiddel voor gepersonaliseerde medicatie. Hij vertelde over zijn ervaringen met de test en hoe deze bepaalde twijfels wegnam. De combinatie van het standaard onderzoek en de DNA-test laten hem bovendien toe een uniek medicatievoorstel te doen op maat van elke alopeciapatiënt. Tevens gaf hij inzicht in niet medicamenteuze behandelingen zoals PRP en lasertherapie.

 

“Een volledige diagnose bestaat voor mij uit een gerichte anamnese, foto’s en een trichoscopie. Recent levert de Trichotest™, een waardevolle toevoeging bij complexe problemen.”
Dr. Barry Dekeyser, HIZ Haar- en Huidkliniek

 

Apotheker Kelly Vidts lichtte tot slot het laatste luik, de nabehandeling van alopecia, toe. Fagron Neogen™ werd recent gelanceerd en bestaat uit een compact gamma van een rijke haarolie, een shampoo met zachte tensiden en een ultravoedende conditioner. De producten zijn gebaseerd op de TrichoTech™ technologie, een gepatenteerd fytocomplex, gericht op haargroei en geschikt voor alle haar- en huidtypes. Fagron Neogen™ is sebumregulerend en bovendien jeukstillend, wat eveneens ideaal is voor personen die een haarwerk dragen. De haarverzorging van Fagron Neogen™ vormt dus de perfecte nabehandeling voor personen met alle vormen van alopecia.

 

“Ook bij het dragen van een haarwerk, blijft het belangrijk de weinige haren en de hoofdhuid te reinigen en te hydrateren. De Fagron Neogen™ producten werken bovendien jeukstillend, een ware verademing!”
Tine, alopecia patiënte

 

Na de middag lag de nadruk op het zelfbeeld van de alopeciapatiënt. Tijdens verschillende workshops werden ervaringen uitgewisseld en leerden de patiënten enkele tips en tricks i.v.m. make-up en haartooi.

De make-up workshop ‘Sprekende Ogen’ werd georganiseerd door Les Couleurs de Noir, een cosmeticagamma speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid en exclusief verkrijgbaar in de apotheek. Tegelijkertijd toonde Zina permanente en semi-permanente oplossingen om wimpers en wenkbrauwen te benadrukken.

Voor de meeste alopeciapatiënten was een fotoshoot aanvankelijk geen evidentie. Uiteindelijk hebben bijna alle aanwezigen het aangedurfd, zelfs zonder hun haarwerk, te poseren wat leidde tot krachtige, karaktervolle foto’s. De patiënten genoten van hún moment in de spotlight.

Een emotioneel moment was toen de 7-jarige Mila haar lange lokken doneerde aan de vzw Haarwensen, die zich dagelijks inzet voor kinderen met alopecia. Dit creëerde een prachtig beeld tussen “haar geven” en “haar krijgen”.

De inspirerende dag werd afgesloten met een gezellige babbel bij een hapje en een drankje. De aanwezigen vonden steun bij elkaar en hun gevoel er niet alleen voor te staan werd duidelijk aangesterkt. Het woord “hoop” werd meermaals in de mond genomen. De inspanningen van onderzoek naar oorzaken en oplossingen, o.a. geleverd door de firma Fagron, geven terug hoop aan elke alopeciapatiënt.

 

“Het Less Hair? We Care! event leert me dat de problematiek rond alopecia sterk leeft in de Belgische gemeenschap. Fagron slaagt erin om patiënten en professionals samen te brengen. Het samenspel tussen beiden uit zich in wederzijds respect, openhartigheid en empathie.”
Dr. Barry Dekeyser, HIZ Haar- en Huidkliniek


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd